ktel-kastorias.gr - Preloader

 

Ένα διαφορετικό ταξίδι με ξεναγό το Υπεραστικό Κ.Τ.Ε.Λ. Ν Καστοριάς Α.Ε.

Η περιοχή της Καστοριάς λόγω της γεωγραφικής της θέσης, απάγκιο όσων εισέρχονταν στον ελλαδικό χώρο μέσω της οροσειράς της Πίνδου και κυρίως του Γράμμου, έχοντας ως δέλεαρ το υγρό στοιχείο, της λίμνης Ορεστιάδα και των πηγών του ποταμού Αλιάκμονα, αποτέλεσε σημείο αναφοράς στο διάβα των αιώνων.
Η Αυγή της ιστορίας, μας παρουσιάστηκε από την σκαπάνη των αρχαιολόγων στην περιοχή του Δισπηλιού με την ανασκαφή του Προϊστορικού Νεολιθικού Λιμναίου Οικισμού που χρονολογείται από το 5500π.Χ. – 3500π.Χ και του Νεολιθικού Οικισμού Αυγής την περίοδο 5650 – 4700π.Χ.
Ακολουθεί το ¨πέρασμα¨ των προγόνων της Μακεδονικής Δυναστείας και η κατοπινή δημιουργία των Ρωμαϊκών Χρόνων της Διοκλητιανούπολης, περιοχή του Αρμενοχωρίου στο σημερινό Άργος Ορεστικό.
Η ίδρυση της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (Βυζάντιο) βρίσκει την Καστοριά στο μεταίχμιο των δύο Ανατολικής και Δυτικής Αυτοκρατορίας.
Η Ανατολική διεκδικεί και κάνει δική της την περιοχή της Καστοριάς και της δωρίζει στην διάρκεια της ένδοξης ζωής της μνημεία, όπως τα Ιουστινιάνεια τείχη.
Σήμερα διατηρούνται ακέραια 15 βυζαντινά μνημεία – εκκλησίες και τρεις μεταγενέστερες εκκλησίες που διατηρούν μερικό διάκοσμο από τη βυζαντινή εποχή.
Στο σύνολο τους οι εκκλησίες (βυζαντινές και μεταβυζαντινές) στον τόπο μας είναι 61.

Η τέχνη της γουνοποιίας ανέδειξε την Καστοριά και τους καστοριανούς τεχνίτες σε όλα τα μήκη και πλάτη της τότε οθωμανικής αυτοκρατορίας καθώς και σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης
Σημαντικό ρόλο στη πορεία αυτή διαδραμάτισε η πολυπληθή ελληνόφωνη Εβραϊκή κοινότητα της Καστοριάς που με συνεργασία όλων των Καστοριανών εμπόρων έκανε γνωστό το προϊόν της γούνας στα πέρατα του κόσμου.

Φτάνοντας στο σήμερα η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς απαρτίζεται από τρεις δήμους: Καστοριάς, Άργους Ορεστικού και Νεστορίου. Κάθε δήμος έχει τα δικά του ξεχωριστά στολίδια που θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.
Σας προσκαλούμε και σας προκαλούμε να γνωρίσετε τις ομορφιές του τόπου μας οι οποίες σίγουρα δεν είναι λίγες. Τόσο οι πολύ γνωστές όπως τα Βυζαντινά τείχη Καστοριάς, οι παραδοσιακοί οικισμοί “Απόζαρι” και “Ντολτσό” με τα υπέροχα αρχοντικά του 18ου και 19ου αιώνα, καθώς και η Ιερά Μονή Μαυρϊώτισσας, όσο και εκτός πόλης όπως η Διοκλητιανούπολη στο Άργος Ορεστικό, το απολιθωμένο δάσος στο Νόστιμο, και για τους λάτρεις της φύσης και της πεζοπορίας τον μοναδικό χώρο όπου διοργανώνεται κάθε χρόνο τους καλοκαιρινούς μήνες το river party στους πρόποδες του Γράμμου στο Νεστόριο. Υπάρχουν όμως και πάρα πολλά ακόμα να ανακαλύψετε.
Στη διάθεσή σας για να σας μεταφέρουμε με ασφάλεια σε έναν ονειρικό προορισμό που θα μείνει για πάντα χαραγμένος στις όμορφες στιγμές της ζωής σας.
Καλώς να ορίσετε!

Μετάβαση στο περιεχόμενο